UNRWA’nın Faaliyetleri Tehdit Altında

“`html

UNRWA’nın Faaliyetlerinin Sonlanması, Filistinli Mültecilerin Hayatını Tehdit Ediyor

Birleşmiş Milletler’e bağlı Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), 30 Ocak’ta İsrail ve işgal altındaki Doğu Kudüs’teki operasyonlarını durduracak. Bu durum, Filistin topraklarında yaşayan yaklaşık 2,5 milyon mülteci için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

İsrail’in 1948 yılında kurulması, Filistinliler açısından “Büyük Felaket” (Nekbe) olarak adlandırılan bir dönemin başlangıcı oldu. 800 binden fazla insanın mülteci durumuna düşmesi üzerine, BM tarafından 1950 yılında UNRWA kurulmuştu.

Doğu Kudüs’teki merkezinden çalışmalarını yürüten UNRWA, İsrail Meclisi’nin 28 Ekim 2024’te kabul ettiği yasa ile 74 yıl sonra faaliyetlerinin sonlandırılmasına neden olacak bir sürecin içine giriyor. UNRWA’nın İsrail’deki çalışmaları ve Tel Aviv yönetimiyle olan iletişimi engelleyen yasa, 30 Ocak itibarıyla yürürlüğe girecek.

UNRWA, Kendi Güvenliği İçin Önlemler Alıyor

AA muhabirine açıklamalarda bulunan UNRWA Kıdemli İletişim Yöneticisi Jonathan Fowler, “30 Ocak’ta burada kötü bir durumun ortaya çıkma olasılığı oldukça yüksek. Personelimizi ve tesislerimizi riske atamayız,” şeklinde ifade etti.

Fowler, ayrıca İsrailli yetkililerin, UNRWA’nın bulunduğu alan üzerinde yeni yerleşim birimlerinin ve alışveriş alanlarının inşasıyla ilgili planlarını açıkladıklarını belirtti. 1951’de Ürdün’den kiralanan bu alanın, siyasi hakimiyet değişiklikleri sebebiyle etkilenmeyeceğini de vurguladı.

Önemli Belgeler Ürdün’e Taşınıyor

Fowler, merkezin, İsrail tarafından basılma ihtimaliyle karşı karşıya olduğunu ifade ederek, önemli belgeleri korumak amacıyla Amman’a taşıdıklarını, gereksiz belgeleri ise imha ettiklerini aktardı.

Doğu Kudüs’te yer alan merkezdeki çalışanların çoğunun Batı Şeria’dan geldiğini ve İsrail’deki yasaklar nedeniyle uzaktan çalışmak zorunda kaldıklarını söyleyen Fowler, personelin evden çalışmasına izin verilip verilmeyeceği konusunda belirsizlik olduğunu da sözlerine ekledi.

Yardım Süreçleri Tehdit Altında

Fowler, güvenlik nedeniyle ajansın okullarının pazar gününe kadar kapatılacağını, bu süre zarfında yasaların uygulanmasına dair netlik kazanmaya çalışacaklarını belirtti. Sağlık hizmetleri ise normal işleyişine devam edecektir.

UNRWA’nın tıbbi hizmetlerinden faydalanan 70 bin kişinin yanı sıra eğitim sisteminde yer alan binlerce öğrenci bulunduğunu belirten Fowler, “Eğer biz görevimizi yerine getiremiyorsak, bunun sorumluluğu İsrail yetkililerine aittir,” dedi.

İşgal Altındaki Bölgelere Etkisi Hakkında

Bu yasaklama kararının Batı Şeria ve Gazze’de de olumsuz etkiler yaratacağını kaydeden Fowler, özellikle Gazze’deki ihtiyaçların giderek artmakta olduğunu belirtti. Gazze’deki UNRWA okullarında yaklaşık 300 bin, Batı Şeria’da ise 47 bin öğrenci eğitim görmekte.

Fowler, “Eğer UNRWA’nın işlevi sınırlanırsa, bu durum Lübnan, Ürdün ve Suriye’deki faaliyetlerimize de zarar verebilir,” şeklinde uyardı. Filistinli mültecilerin haklarının, UNRWA öncesinde BM Genel Kurulu tarafından belirlendiğini ve Filistinihlerin geri dönüş haklarının UNRWA’nın ihlallerinden etkilenmeyeceğini ekledi.

UNRWA’nın Sağladığı Hizmetler

UNRWA’nın güncel verilerine göre, yaklaşık 6 milyon mülteci değişik kamplarda yaşamlarını sürdürüyor. 711 okulda, 540 binin üzerinde öğrenciye eğitim verilmekte ve 141 sağlık merkezinde 3 bin 153 personel, 7 milyon ruhtan fazla mülteciye ücretsiz sağlık hizmeti sağlamaktadır.

Fowler, “Eğitim ve sağlık hizmetlerinin ani bir şekilde durdurulması, sosyal huzursuzluk ve siyasi krizler doğurabilir. Bu durumdan en çok etkilenen yine İsrail olacaktır,” şeklinde konuştu.

UNRWA, 75 yıllık varlığında, İsrail’in 1948’de gerçekleştirdiği işgal sonrası Filistinlilere yardım etmeye devam ediyor. Ancak, eğitim ve sağlık hizmetleri eksiktiğinde, mültecilerin hayatlarında daha büyük sıkıntılar doğabilir. Bu nedenle uluslararası toplumun dikkatini bu konu üzerine çekmek önemlidir.

“`

Related Posts

Trump, yeni kulesini dikeceği şehir seçti

Trump Organization, Romanya’nın siyasi çalkantılarla sarsılan başkentinde lüks bir konut projesine imza atmaya hazırlanıyor. Trump Tower Bükreş’in tam yeri ve başlangıç tarihi belirsizliğini korurken, proje Amerikan yönetimiyle Avrupa arasında yaşanan demokrasi geriliminin gölgesinde duyuruldu.

Erdoğan’ın yapacağı “tarihi konuşma” merak konusu oldu; AKP’li isimden ipucu geldi

Erdoğan’ın yapacağı “tarihi konuşma” merak konusu oldu; AKP’li isimden ipucu geldi

Fahrettin Altun görevden alındı, AKP kulislerinde konuşulanlar sızdı: AA ve TRT’nin başına kimler getirilecek?

Yaklaşık 7 yıldır İletişim Başkanı olarak görev yapan Fahrettin Altun görevden alınarak Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu Başkanı olarak atandı. Altun’un görevden alınması, siyaset kulislerini de hareketlendirdi. Nefes yazarı Nuray Babacan, AA ve TRT’nin başına gelmesi konuşulan isimleri aktardı.

96 can kaybının yaşandığı apartmanın müteahhidinden mahkeme heyetine küfür

Adana’da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 96 kişiye mezar olan Alpargün Apartmanı’nın yıkılmasına ilişkin davada 17’si ağırlaştırılmış, 62 kez müebbet ve toplam 865 yıl hapis cezasına çarptırılan yapı müteahhidi ve teknik uygulama sorumlusu Hasan Alpargün, kararın bozulması üzerine yeniden yapılan yargılama sırasında mahkemeye heyetine küfretti. Mahkeme heyeti, sanık hakkında ‘hakaret’ sucundan Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Boru hattından antik dünyaya kapı açıldı: Yunan müzeleri dolup taşacak

Yunanistan’da devam eden enerji altyapısı çalışmaları, ülkenin derinlere gömülmüş tarihini aydınlatan önemli arkeolojik buluntulara sahne oluyor. Son olarak Trans-Adriyatik Boru Hattı TAP ve Drama doğal gaz dağıtım ağı inşaatları sırasında ortaya …

Meteoroloji açıkladı: Haziran ayında sıcaklık rekoru kıran ilimiz belli odu

T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2025 yılı Haziran ayı verilerini açıkladı.