TSMC, A14 sürecinde High-NA EUV teknolojisini kullanmayacak

Dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi olan TSMC, maliyet odaklı bir yaklaşım benimseyerek çip üretiminde önemli adımlar atıyor. Şirket, 2028 yılında piyasaya sürmeyi planladığı yeni nesil A14 (1.4nm) üretim sürecinde, yüksek sayısal açıklıklı High-NA EUV litografi makinelerini kullanmayacağını duyurdu. Bu karar, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Kuzey Amerika Teknoloji Sempozyumu’nda kamuoyuna açıklandı.

TSMC, High-NA EUV Teknolojisine İlerlemiyor

TSMC Kıdemli Başkan Yardımcısı Kevin Zhang, sempozyumda yaptığı açıklamada, A14 üretiminde şu anda kullanılan 0.33-NA EUV makineleriyle devam edeceklerini belirtti. Zhang, “2 nanometreden A14’e kadar, yüksek-NA kullanmamıza gerek yok, ancak işleme adımlarında benzer karmaşıklığı sürdürebiliriz. Her teknoloji neslinde, maske artışlarını minimize etmeye çalışıyoruz. Bu, maliyet verimli bir çözüm sunmak için çok önemli” diyor.

Ancak bu karar, rekabetin yoğun olduğu çip pazarında TSMC’nin teknolojik açıdan geride kalabileceği endişelerini de beraberinde getiriyor. Rakiplerinden Intel Foundry, ASML’nin geliştirdiği ve her biri yaklaşık 380 milyon dolar değerinde olan High-NA EUV makinelerine büyük yatırımlar yaparak, kendi 14A sürecinde bu makineleri kullanmaya başlayacak. IBM araştırmalarına göre bu makinelerle yapılan tekli pozlama işlemi, geleneksel Low-NA EUV’ye kıyasla 2.5 kat daha fazla maliyetli olabiliyor. Bununla birlikte Intel ve bazı DRAM üreticileri, en kritik katmanlarda bu gelişmiş teknolojiyi tercih ederek işlemci performansını artırmayı amaçlıyor.

Related Posts

Alibaba, hibrit yapay zeka modeli ailesi Qwen3 yarışa dahil oldu

Çin’in teknoloji devi Alibaba, yapay zeka alanında ses getiren yeni modeli Qwen3’ü tanıttı. Şirketin “hibrit” yapıda tanımladığı bu yeni yapay zeka ailesi, hem Amerika merkezli dev rakipler OpenAI ve Google’ın modellerine kafa tutuyor hem de açık …

Çinli taykonotların Dünya’ya dönüşü ertelendi

Çin, uzay istasyonundaki taykonot ekibini Dünya’ya getirecek Şıncou-19 mekiğinin dönüşünü erteledi. Erteleme kararının kötü hava koşulları nedeniyle alındığı belirtildi.

Dünya dışında yaşam umutları giderek azalıyor!

Geçtiğimiz hafta K2-18b adlı uzak bir gezegenin atmosferinde, yaşamla ilişkilendirilebilecek gazların keşfedildiği açıklanmıştı. Bu keşif, Güneş Sistemi dışındaki bir gezegende yaşam olabileceğine dair bugüne kadarki en güçlü kanıt olarak tanımlandı …

Honor MagicBook Pro 16 üst düzey performans ve şık tasarımı bir araya getiriyor

Honor, yeni dizüstü bilgisayarı MagicBook Pro 16’yı 30 Nisan’da tanıtmaya hazırlanıyor. Şirket, cihaz hakkında bazı önemli detayları şimdiden paylaştı. İnce ve hafif tasarımıyla dikkat çeken MagicBook Pro 16, yaklaşık 2 kilogram ağırlığında …

Xiaomi, bazı modellerine güncelleme desteğini sonlandırıyor

Akıllı telefon dünyasının önemli isimlerinden Xiaomi, bazı modelleri için güvenlik ve sistem güncellemelerini durduracağını resmen açıkladı. Şirket, belirli telefonların artık yazılım desteği almayacağını duyurarak, kullanıcıları bilgilendirdi.

Pilleri çöpe attıkça felaket yaklaşıyor: Asit yağacak

Günlük hayatta sıkça kullandığımız piller, doğru şekilde geri dönüştürülmediğinde çevre için büyük bir tehlike oluşturuyor. Özellikle kontrolsüz şekilde doğaya atılan atık piller, toprağı ve su kaynaklarını kirletmekle kalmıyor, ilerleyen süreçte atmosferi de etkileyerek asit yağmurlarına zemin hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir