Trakya’dan ihracat yılın ilk yarısında 1 milyar doları aştı

Trakya, Lojistik İmkanları ve İhracatıyla Yatırımcıların Gözdesi Haline Geliyor

Avrupa ve İstanbul’a yakınlığıyla dikkat çeken Trakya bölgesi, deniz, demiryolu ve karayolu gibi zengin lojistik imkanlarıyla yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Aynı zamanda, ihracatta ülke ekonomisi için kritik bir rol üstlenen Trakya, Türkiye’nin önemli ihracat merkezlerinden biri konumunda.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Trakya bölgesinden demir ve demir dışı metaller, elektrik-elektronik eşyalar, kimyevi maddeler, hububat ürünleri, tekstil, hazır giyim ve su ürünleri gibi çeşitli sektörlerde yoğun olarak ihracat gerçekleştiriliyor.

Trakya’nın lideri konumundaki Tekirdağ, 958 milyon 176 bin 490 dolarlık ihracatla öne çıkarken, Kırklareli 73 milyon 707 bin 750 dolar ve Edirne 48 milyon 816 bin 310 dolarlık ihracat rakamlarına ulaştı. Böylece Trakya genelinde toplamda 1 milyar 80 milyon 700 bin 550 dolarlık ihracat gerçekleşti.

Özellikle Tekirdağ ve Edirne’de bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatın arttığı görülürken, Kırklareli’nde ise bir düşüş yaşandı.

Tekirdağ’dan en fazla ihracat yapılan sektör ise 275 milyon 909 bin 40 dolarla demir ve demir dışı metaller oldu. Bu sektörü elektrik-elektronik ve kimyasal ürünler takip etti.

Kırklareli ve Edirne’den ise en çok hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihraç edildi. Kırklareli’nin hububat sektöründeki ihracatı 27 milyon 535 bin 70 dolar iken, Edirne’nin ihracatı ise 18 milyon 279 bin 500 dolar olarak kaydedildi.

Tekirdağ ve Kırklareli’nin en büyük ihracat pazarı Almanya olurken, Edirne’nin ihracatı ise Bosna Hersek’e yoğunlaştı. Almanya’ya Tekirdağ’dan 163 milyon 511 bin 530 dolar, Kırklareli’nden 13 milyon 778 bin 470 dolarlık ürün gönderilirken, Edirne’den Bosna Hersek’e yapılan dış satışın tutarı 10 milyon 212 bin 360 doları buldu.

Related Posts

Demirtaş: Al komünisti vur faşiste…

Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı dikkat çeken açıklamalarla sosyalist ve komünist ekonomik anlayışı hedef aldı. Paylaşımında, bu ideolojilerin günümüz teknolojik ve ekonomik gerçekleriyle uyuşmadığını …

Şap hastalığının yeni serotipine karşı üretilen 6 milyon doz aşı sahaya sevk edildi

Tarım ve Orman Bakanlığınca, şap hastalığının yeni serotipine karşı geliştirilen aşı üretimine başlandığı belirtilerek, “Bugüne kadar sahaya yeni serotip SAT1’e karşı üretilmiş, yaklaşık 6 milyon doz şap aşısı sevk edilmiştir. 20 Temmuz’a kadar 2,6 milyon doz aşı daha üretilip, sahadaki ekiplerimize gönderilecek.” ifadeleri kullanıldı.

Altın fiyatlarında son durum: Gram ve çeyrek altın ne kadar oldu? 10 Temmuz canlı altın kuru

Altın fiyatları, 10 Temmuz itibarıyla toparlanmaya başladı. Altın fiyatlarında hareketlilik yaşanırken yatırımcılar tarafından “Gram altın ne kadar, çeyrek altın kaç TL” gibi soruların yanıtları araştırılıyor. Gram altın 4 bin 282 TL seviyesinde seyrederken çeyrek altın 6 bin 995 liradan işlem görüyor.

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’dan 18 bin atama açıklaması!

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, AK Parti Grup Toplantısı öncesi 18 bin sözleşmeli sağlık personeli alım sürecine ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu

Avrupa’dan ABD ile ticaret anlaşması açıklaması: Tüm senaryolara hazırız

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Çarşamba günü Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği’nin ABD Başkanı Donald Trump yönetimiyle bir ticaret anlaşmasına varmak için yakın bir şekilde çalıştığını, ancak Brüksel’in tüm senaryolara hazırlandığını söyledi.