Tamponun boyutu ortaya çıktı: İmamoğlu’nun faturası görülmemiş paraya ulaştı

İmamoğlu’nun Gözaltına Alınması Piyasalarda Dalgalanma Yarattı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınması, piyasalarda negatif bir hareketlilik yarattı. Dolar, Euro ve altın tarihi zirvelerini gördü, borsa ise 2 ayrı günde 2’şer kez devre kesiciye girdi.

İmamoğlu operasyonunun yol açtığı krize Merkez Bankası’nın tepkisi, rezervlerin tüketilmesi şeklinde oldu. Bunun ardından borsaya yönelik bir dizi düzenleme uygulandı.

Tamponun Boyutu Ortaya Çıktı

Merkez Bankası’nın müdahalelerinin Hazine’ye yük getirmesine dair tartışmalar yaşanırken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez’in rezervlerini eritmesiyle ilgili eleştirilere şu yanıtı verdi: “Rezerv iç ve dış şoklara karşı bir tampondur. Rezervler, kullanılmak üzere biriktirilir.”

Uzmanlar, 19 Mart’tan bu yana gerçekleştirilen müdahalelerin boyutuna ilişkin rakamları açıklarken en net açıklama yapıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 28 Mart haftasında toplam rezervlerinin bir önceki haftaya kıyasla 6 milyar 603 milyon dolar azalışla 156 milyar 511 milyon dolar olduğunu duyurdu. Brüt döviz rezervleri ise 7 milyar 719 milyon dolar azalarak 80 milyar 609 milyon dolara geriledi.

Altın rezervleri ise 1 milyar 117 milyon dolar artışla 74 milyar 785 milyon dolardan 75 milyar 902 milyon dolara çıktı.

Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara, Mart ayının ikinci haftasından bu yana Merkez’in rezervlerindeki erime miktarını paylaştı.

İmamoğlu’nun Faturası Görülmemiş Paraya Ulaştı

Hakan Kara, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İmamoğlu operasyonuna dair tüketilen rezervleri de kapsayan döneme ilişkin şunları belirtti: “Mart’ın ikinci haftasından bu yana Merkez Bankası’nın net rezervleri 42,2 milyar dolar, brüt rezervleri ise 25 milyar dolar azaldı.”

Related Posts

Bakan Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı.

TOKKDER Başkanı Yaşa, araç kiralamalarında yaşanan mağduriyetler konusunda tüketicileri uyardı

TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı Kağan Yaşa, “Yurt çapında tanınan ve ana iş alanı araç kiralama olan kurumsal markaların tercih edilmesi tüketicilerin sorunsuz ve memnuniyet verici hizmet almasını sağlayacaktır.” dedi.

Küresel piyasalar ABD’de açıklanacak büyüme ve istihdam verilerine odaklandı

Küresel piyasalar, ABD-Çin tarifelerine ilişkin iyimserlik ve yumuşayan söylemlerle geçen hafta pozitif seyrederken, gözler büyüme ve istihdam verilerinin açıklanacağı yeni haftaya çevrildi.

ABD-Çin ticaret görüşmeleri altın fiyatlarını nasıl etkiledi? Uzmanlar sert düşüş bekliyor!

Altın fiyatları, ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin hafiflemesiyle düşüşe geçti. Çin’in gümrük vergilerini askıya alacağına dair çıkan haberler ve ticaret anlaşması umutları, altındaki düşüşü hızlandırdı.

KKM bakiyelerindeki düşüş devam ediyor

Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) geçen hafta 21 milyar 505 milyon lira azalarak 706 milyar 586 milyon liraya düştü.

Riskli binaların yıkım ve yeniden yapımı: İşte adım adım süreç

Depreme karşı dayanıklılığı ve içinde yaşayanların can güvenliğinin olmadığı riskli yapıların tespitine yönelik işlemler 4 aşamada yapılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir