Sağlıklı bir Ramazan için uzman tavsiyeleri

Sağlıklı Bir Ramazan İçin Beslenme Uzmanından Öneriler

Ramazan ayı, oruç tutanlar için beslenme düzeninin büyük ölçüde değiştiği özel bir dönemdir. Uzun saatler süren açlık metabolizmayı farklı bir düzene sokarken, bağışıklık sisteminin güçlü kalması da büyük önem taşır. Beslenme uzmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, su tüketiminden öğün düzenine kadar Ramazan’a sağlıklı bir geçiş için önerilerde bulundu.

Ramazan Öncesi Su Tüketimini Artırın

Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, Ramazan’da gün içerisinde su tüketiminin kısıtlanacağını belirterek vücudu susuzluğa alıştırmak için öncesinde su tüketimini artırmanın önemli olduğunu vurguluyor. Günlük en az 2-2,5 litre su içmek, susuzluk toleransını artırarak oruç tutarken daha rahat hissetmenizi sağlar. Ayrıca, çay ve kahve gibi kafeinli içecekleri azaltarak oruca hazırlanabilirsiniz.

Öğünlerinizi Düzenleyin

Prof. Dr. Garipağaoğlu, Ramazan öncesinde basit şekerlerden ve hızlı sindirilen karbonhidratlardan kaçınarak kan şekeri seviyenizi stabilize etmenin önemine dikkat çekiyor. Tam tahıllar, baklagiller ve sebzeler gibi düşük glisemik indeksli besinler tüketmek uzun süre tok kalmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, öğün aralarını uzatarak ve ara öğünleri azaltarak vücudu uzun süreli açlığa adapte etmek önemli.

Sağlığınız İçin Beslenme Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin

Protein, sağlıklı yağlar, vitamin ve mineraller açısından zengin bir beslenme düzeni bağışıklık sistemini destekler. Peynir, yoğurt, kefir gibi süt ürünleri, bağışıklık sistemini güçlendiren besinler arasında yer alır. D vitamini içeren peynirleri beslenme programınıza dahil etmeyi unutmayın. Doğru beslenme alışkanlıklarıyla Ramazan boyunca sağlıklı kalmak ve bağışıklık sisteminizi desteklemek için su tüketimine dikkat edin, dengeli beslenin ve sindirim sisteminizi destekleyen gıdaları tercih edin.

Related Posts

Pişirmek, yiyeceklerdeki vitaminleri öldürüyor mu?

Pişirmek, yiyeceklerdeki vitaminleri öldürüyor mu?

Uzmanlar uyardı: Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Kene vakalarında artış: Uzmanlar uyardı

Yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı uzmanlar uyarıyor. Özellikle Tokat, Sivas, Çorum ve Erzurum’da görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ölümcül olabiliyor. Uzmanlar, korunmak için açık renkli, uzun kıyafetler giyilmesini ve kene görüldüğünde sağlık kuruluşuna başvurulmasını öneriyor.

LGS Öncesi Kaygı Uyarısı Geldi!

LGS heyacanı sürüyor. Uzmanlar LGS’ye girecek adaylara ve ailelerine kaygı uyarısında bulundu.  Kaygınızı kontrol edemiyorsanız, çocuğunuzla vakit geçirmeyin!

Araştırma: Egzersiz, kanserin tekrarlamasını önlemede ilaçlardan daha etkili olabilir

“Bu sonuçlar birçok ilaca göre çok daha etkili ve yan etkisiz bir alternatif sunduğunu gösteriyor. Egzersiz, kelimenin tam anlamıyla ilaçtan daha iyi”

Dr. Mehmet Fatih Baltacı Yaşamını Yitirdi

Dr. Mehmet Fatih Baltacı, katıldığı bir düğünde duvar çökmesi sonucu yaşamını yitirdi.