Hepsi geri gönderildi: 2 bin tondan fazla patates virüslü çıktı!

Yurtdışından Gelen Patatesler Türkiye’de Kontrolden Geçirildi

Son 2 ay içerisinde Akdeniz üzerinden gemilerle Mersin limanına tonlarca tohumluk patates geldi. Gelen patatesler Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü İnspektörleri tarafından kontrol edildi. Yapılan kontrollerde İskoçya menşeli 850 ton tohumluk, Hollanda menşeli 4 ayrı sevkiyatta 585 ton 400 kilogramı tohumluk bin 152 ton 150 kilogram, Almanya menşeli 150 ton patateste ’Potato leafroll polerovirus’ ve ’Tobacco rattle tobravirus’ tespit edildi. Tespit edilen ekseriya tohumluk toplam 2 bin 223 ton 150 kilogram patates geldiği ülkelere geri gönderildi.

Türkiye Patates Üretiminde Yeterli mi?

Yurtdışından gelen patateslerin virüslü çıkması dikkat çekerken, Türkiye’deki üretim miktarının yeterli olup olmadığını da akıllara getirdi. Fazla verim alınması, besin değerinin yüksekliği, sindiriminin kolaylığı, kullanım alanının geniş olması, her iklimde yetişmesi açısından hemen hemen bütün dünya ülkeleri tarafından üretilip tüketilen patateste Türkiye 15’inci sırada yer alıyor. Türkiye’de son 5 yılda üretimi 1 milyon ton artan patateste yıllık hasadın 6 milyon tona yaklaştığı öğrenildi. En çok üretim ise 750 bin tondan fazla ürün ile Niğde başta olmak üzere sırasıyla Kayseri, Afyonkarahisar, İzmir, Konya, Sivas, Nevşehir, Aksaray, Bitlis ve Adana’da gerçekleştiriliyor. 10 ilde 6 milyon ton patatesin yaklaşık 5 milyon tonu üretiliyor. 6 milyon ton patates kişibaşına 70 kiloya tekabül ediyor. Kişi başına tüketiminin 52 kilograma kadar çıktığı patateste Türkiye’nin üretiminin kendinin yetecek kadar olduğu öğrenildi.

Zaman zaman farklı ülkelerden Türkiye’ye gelen patateslerin genelde tohumluk olarak ülkeye getirildiği öğrenilirken bu miktarın üretimin yanında yüzde birlerde olduğu ifade edildi.

‘DIŞARIDAN GELMESİNE HİÇ GEREK YOK’

Patates üretimin yoğun olduğu Adana’da Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Patates tohumunu biz kendimiz üretiyoruz, dışardan gelmesine hiç gerek yok. Çoğu tohumu üretiyoruz, bazı tohumlar yurtdışından geliyor” dedi.

Patatesin İç Anadolu Bölgesi olmak üzere birçok yerde tohumluk patates üretildiğine de dikkat çeken Doğan, “Eğer yurtdışında yeni bir çeşit üretilmişse birim alandan verim çok alınıyorsa, virüslü olmamak kaydıyla ülkemize getirebilinir. Nasıl bizim ülkemizden giden ürünler pestisitten geri dönüyorsa bunların da ülkemize mutlaka girmemesi gerekiyor. Bunlar girdiğinde diğer ürünlerimize bulaşacağı için biz burada sıkıntıya gireriz” ifadelerini kullandı.

Related Posts

ABD’deki Google davası Türkiye’yi de etkileyecek

ABD’de Google’a karşı açılan tekel karşıtı davasında sona yaklaşılırken, şirketin bölünmesine yol açabilecek yapısal önlemler masada. Davanın sonucu, yalnızca küresel teknoloji devlerini değil, Türkiye’deki dijital rekabet düzenlemelerini de doğrudan etkileyebilir.

Dünyanın en büyük merkez bankalarından ‘bekle-gör’ hamlesi: Faizi sabit tuttular

İsveç Ulusal Bankası faizi yüzde 2,25’te, Norveç Merkez Bankası ise yüzde 4,5’te sabit tuttu. Yetkililer, faiz indirimi için acele etmeyip enflasyon verilerini izleme stratejisi benimsediklerini belirtirken, indirimin 2025’e kalabileceği mesajı verdi.

Otomobil devi açıkladı: Trump tarifeleri kârımızı 1,3 milyar dolar düşürecek

Toyota tarafından bugün yapılan bir açıklamada ABD Başkanı Donald Trump’ın getirdiği gümrük tarifeleri sebebiyle şirketin sadece nisan ve mayıs aylarındaki kârında 1,3 milyar dolarlık bir düşüş beklendiği duyuruldu. Şirket, 2025 Nisan ayında başlayan …

Türk mobilya devi rekor fiyatı satıldı. Onların alacağını kimse tahmin etmiyordu. FETÖ bağlantısı ortaya çıkmıştı

Türkiye mobilya sektörünün öncü markalarından Bellona, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından gerçekleştirilen ihaleyle yeni sahiplerine kavuştu. 6 Nisan’da İstanbul Esentepe’deki TMSF binasında düzenlenen ihalede, Bellona Mobilya Sanayi ve …

Yatırımda güvenin adı belli oldu: İşte en çok kazandıran yatırım aracı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, Nisan 2025’te en yüksek reel getiri külçe altında gerçekleşti. TÜFE ve Yİ-ÜFE ile yapılan hesaplamalara göre altın, diğer tüm yatırım araçlarını geride bıraktı.

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı – 8 Mayıs 2025

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı haziran vadeli kontrat, güne yüzde 0,4 yükselişle 10.437,00 puandan başladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir