Hakan Kara, TCMB’nin KKM adımını değerlendirdi: Faiz politikası temkinli giderse döviz kuruna pek etkisi olmaz

Merkez Bankası’nın tüzel kişilerin kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında yeni açılış ve yenileme işlemlerini sonlandırmasını değerlendiren eski TCMB Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, sürecin olası Kara, KKM’den çıkan şirketlerin bir kısmının döviz talebine yönelebileceğini söyledi. Bu durumun Merkez Bankası net rezervlerini bir miktar azaltabileceğini belirten Kara, bununla birlikte bankacılık sistemindeki fazla likiditenin azalmasının TCMB’nin likidite yönetimini kolaylaştıracağını belirtti. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), tüzel kişilerin kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında yeni açılış ve yenileme işlemlerini sonlandırdığını duyurdu. Bu adımın ardından, eski TCMB Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya platformu X üzerinden sürecin ekonomik etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Rezervi bir miktar azaltabilir”

Hakan Kara, KKM’den çıkışın hızlanmasıyla birlikte şirketlerin bir kısmının döviz talebine yönelebileceğini ve bu durumun Merkez Bankası’nın net rezervlerini bir miktar azaltabileceğini ifade etti. Ancak Kara, bu süreçte bankacılık sistemindeki fazla likiditenin azalacağını ve TCMB’nin likidite yönetiminin kolaylaşacağını belirtti.

Kara, paylaşımında şunları söyledi: 

”KKM’den çıkış hızlanınca ne olur? Çıkan şirketlerin bir kısmı döviz alır. Merkez Bankası net rezervi biraz azalır, bankaların fazla likiditesi azalır, TCMB’nin likidite yönetimi kolaylaşır. Merkez Bankası faiz politikasını temkinli götürebilirse döviz kuruna pek bir etkisi olmaz.”

 

Related Posts

Borsa haftaya yatay başladı: 14 Temmuz 2025 Pazartesi Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftanın ilk işlem gününe yatay seyirle 10.358,61 puandan başladı.

Demirtaş: Al komünisti vur faşiste…

Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı dikkat çeken açıklamalarla sosyalist ve komünist ekonomik anlayışı hedef aldı. Paylaşımında, bu ideolojilerin günümüz teknolojik ve ekonomik gerçekleriyle uyuşmadığını …

Şap hastalığının yeni serotipine karşı üretilen 6 milyon doz aşı sahaya sevk edildi

Tarım ve Orman Bakanlığınca, şap hastalığının yeni serotipine karşı geliştirilen aşı üretimine başlandığı belirtilerek, “Bugüne kadar sahaya yeni serotip SAT1’e karşı üretilmiş, yaklaşık 6 milyon doz şap aşısı sevk edilmiştir. 20 Temmuz’a kadar 2,6 milyon doz aşı daha üretilip, sahadaki ekiplerimize gönderilecek.” ifadeleri kullanıldı.

Altın fiyatlarında son durum: Gram ve çeyrek altın ne kadar oldu? 10 Temmuz canlı altın kuru

Altın fiyatları, 10 Temmuz itibarıyla toparlanmaya başladı. Altın fiyatlarında hareketlilik yaşanırken yatırımcılar tarafından “Gram altın ne kadar, çeyrek altın kaç TL” gibi soruların yanıtları araştırılıyor. Gram altın 4 bin 282 TL seviyesinde seyrederken çeyrek altın 6 bin 995 liradan işlem görüyor.

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’dan 18 bin atama açıklaması!

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, AK Parti Grup Toplantısı öncesi 18 bin sözleşmeli sağlık personeli alım sürecine ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu