AB, Alman dönerini yasaklıyor mu? Döner savaşında Türkiye öne çıktı

AB, Türk Usulü Döneri Tescil Ederse Almanya’da Döner Ürünleri Değişecek

Avrupa Birliği’nin Türk usulü döneri tescil etmesi durumunda, Almanya’daki dönercilerin büyük bir kısmı artık sattıkları ürünlere “döner” demek zorunda kalmayacak. Özellikle 16 aylıktan küçük sığır eti veya hindi eti içeren ürünler artık döner olarak adlandırılamayacak. Ayrıca döner kesme makineleri de yasaklanacak, bu da Alman dönerinin sonunu getirebilir.

İstanbul’daki Uluslararası Döner Kebap Derneği UDOFED’in Türkiye’de üretilen tarzda döner için “döner” adının korunmasına yönelik başvurusu sonucunda Almanya da kendi döner tarzını korumak için adımlar atmıştı.

Almanlar Anlaşmak İçin Uğraştı

Türkiye’nin geleneksel lezzet olarak tescil talebine karşı dönemin Tarım Bakanı Cem Özdemir itiraz etmişti. AB Komisyonu, taraflar arasında çözüm bulunması için Türkiye’yi önerdi ancak Almanya ile yapılan görüşmeler sonuçsuz kaldı. Türkiye’nin ayrıntılı bir yanıt verdiği Almanya’nın itirazı için son kararın Nisan ayı sonunda verileceği açıklandı.

AB’nin Verebileceği Kararlar

AB Komisyonu, Türkiye’nin başvurusunu onaylayabilir, değişiklikler talep edebilir ya da reddedebilir. Ancak genel eğilimin onaydan yana olduğu belirtiliyor. Eğer AB Komisyonu Türkiye’nin başvurusunu talep ederse, Almanya’daki üreticiler ve dönercilerin ürünlerine “döner” adını vermesi yasaklanacak. Bu durumda Almanya’daki dönercilerin büyük bir kısmının ürünlerini “döner” olarak pazarlaması engellenecek.

Adı, “Dönen Şiş” Mi Olacak?

Türkiye’nin başvurusuna göre, gerçek dönerde 16 aylıktan küçük sığır eti kullanılmayacak. Dana dönerin yanı sıra hindi eti içeren ürünlere de döner denilmeyecek. Döner çeşitliliği sınırlanacak ve daha az sulu olacak. Döner büfelerinde artık 55 cm’lik bıçak kullanılacak ve pişirme işlemi değişecek. Ayrıca etteki tuz oranı yüzde 2 ile sınırlandırılacak.

Related Posts

Somali’deki askeri eğitim kampında intihar saldırısı

Somali’nin başkenti Mogadişu’da Jaalle Siyaad Askeri Eğitim Kampı’na bombalı intihar saldırısı gerçekleştirildiği açıklandı. Somali Savunma Bakanlığı, intihar saldırısına karşılık verdiklerini bildirdi.

CHP’li Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne atık suyu arıtmadan denize döktükleri için 6 milyonluk ceza kesildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, müsilajla mücadele için devreye alınan Marmara Denizi Koruma Eylem Planı kapsamında Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 ilde denetimlerine devam ediyor. 23 Haziran’da 50 denetim ekibi ve 24 …

Engin ve Dilan Polat’ın şirketleri hakkında flaş kayyum kararı

Polat ailesinin yargılandığı kara para davasında mahkeme ara kararını açıkladı. Şirketlerin tamamı kayyumdan alınıp denetim altına alındı.

Suriye’de dikkat çeken afiş: Şara ve Trump yan yana

Suriye’nin başkenti Şam’da, Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ve ABD Başkanı Donald Trump’ın fotoğraflarının yer aldığı, “barış” temalı bir afiş asıldı.

Kartalkaya faciasında sorumluluk üstlenen yok! Otel müdürü ‘resepsiyonistim’ dedi

Grand Kartal Otel’de çıkan yangına ilişkin tutuklanan otel müdürü tutuklu sanık Zeki Yılmaz, “Her ne kadar bana müdürlük unvanı verseler de benim yaptığım iş resepsiyon görevi oldu. Bordrosunda resepsiyonist görevlisi yazan bir çalışanım, otelde hiçbir şekilde yetkim yoktur. Otel aile otelidir, kararları kendileri alır ve kendileri kontrol eder. Otelle alakalı ne gerekiyorsa kendileri belirler. Kendisine koltuk bile aldıramayan müdür mü olur?” dedi.

15 Temmuz gazisi balkondan düşerek hayatını kaybetti

Beyoğlu’nda 15 Temmuz Gazisi Bünyamin Kozan, 5’inci kattaki evinin balkonundan düşerek hayatını kaybetti. Kozan’ın cenazesi, Kasımpaşa Büyük Camii’nde ikindi namazı sonrasında kılınan cenaze namazının ardından Feriköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.