Binlerce yıllık DNA’nın sırrı çözüldü: Tarımın başlangıcından günümüze süren tehdit!

Yapılan yeni bir araştırma, bulaşıcı hastalıkların bin yıllar boyunca izini sürerken, insan-hayvan etkileşimlerinin insan sağlığını kalıcı olarak nasıl etkilediğine dair yeni bakış açıları sunmaktadır.

Detaylı bir antik DNA araştırması, ölümcül hastalıkların tarımın ortaya çıkmasıyla birlikte 6 bin 500 yıl önce yayılmaya başladığını ve günümüzde hala etkilerini sürdürdüğünü ortaya koymaktadır.

Kopenhag Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi’nde görevli olan Profesör Eske Willerslev liderliğindeki bir araştırma ekibi, Avrasya’daki tarih öncesi insanlardan 214 farklı insan patojenine ait antik DNA örnekleri elde etmiştir.

Araştırma, hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların (örneğin son zamanlarda yaşadığımız Covid-19 gibi) yani zoonotik hastalıkların bilinen en eski kanıtının yaklaşık 6 bin 500 yıl öncesine dayandığını ve bu tür hastalıkların yaklaşık 5 bin yıl önce yaygınlaşmaya başladığını göstermektedir. Bulaşıcı hastalıkların tarihine ilişkin bugüne kadar yapılan en kapsamlı çalışma olan araştırma, Nature dergisinde yayımlanmıştır.

Araştırmacılar, 1.300’den fazla tarih öncesi bireyin DNA’sını analiz etmiş ve bazı örneklerin 37 bin yıla kadar uzandığını tespit etmiştir. Antik kemikler ve dişler, bakteri, virüs ve parazitlerin neden olduğu hastalıkların gelişimine yönelik özgün bir bakış açısı sunmaktadır.

DÜNYANIN EN ESKİ VEBASI

Elde edilen sonuçlar, insanların evcil hayvanlarla yakın temasının ve Pontus Bozkırı’ndan gelen göçebe çobanların büyük ölçekli göçlerinin bu hastalıkların yayılmasında ne denli belirleyici olduğunu göstermektedir.

Profesör Eske Willerslev, “Çiftçiliğe ve hayvancılığa geçişin, yeni bir hastalık çağının kapısını açtığına dair uzun zamandır bir şüpheydi. Şimdi ise DNA kanıtları, bu geçişin en az 6 bin 500 yıl önce yaşandığını ortaya koymaktadır. Bu hastalıklar sadece insanlarda hastalığa yol açmakla kalmamış, aynı zamanda nüfus düşüşlerine, göçlere ve genetik adaptasyona da katkıda bulunmuş olabilir” şeklinde konuşmuştur.

Araştırmacılar, 214 farklı patojen tespit etmişlerdir. Önemli bir bulgu ise 5 bin 500 yıllık bir örnekte, dünyanın en eski genetik izi olan veba bakterisi Yersinia pestis’in bulunmuş olmasıdır. Vebanın, Ortaçağ’da Avrupa’nın dörtte bir ila yarısını öldürdüğü tahmin edilmektedir.

GELECEKTEKİ AŞILAR İÇİN ÖNEMLİ

Yapılan bulgular, aşı geliştirme ve zaman içinde hastalıkların nasıl ortaya çıktığını ve evrimleştiğini anlama açısından büyük öneme sahiptir.

Çalışmanın başyazarı Doçent Martin Sikora, “Geçmişte yaşananları anlamak, hayvanlardan kaynaklanan bulaşıcı hastalıkların yaygın olacağı beklenen geleceğe hazırlanmamızı sağlayabilir” demiş ve eklemiştir: “Geçmişte başarılı olan mutasyonların tekrar ortaya çıkma olasılığı yüksektir. Bu bilgi, gelecekteki aşılar için hayati önem taşımaktadır; zira mevcut aşıların yeterli koruma sağlayıp sağlayamadığını veya mutasyonlar nedeniyle yeni aşıların geliştirilmesi gerekip gerekmediğini test etmemize imkan tanır.”

Çeviren: Kaan Soyuer

Kaynak: sciencedaily

Related Posts

Intergalactic’in PS 5 test süreci sızdırıldı

4Chan’da paylaşılan test bilgilerinde, oyun Ubisoft tarzı açık dünya değil, ama keşfedilebilir geniş alanlara sahip deniyor. Parkur ve planörle hareket özgürlüğü sağlanacak, hızlı seyahat noktaları da olacak. Dövüş sistemi God of War 2018 kalitesinde …

Bilim insanları evrenin ölüm tarihini açıkladı: ‘Büyük Çöküş’e hazır mısınız?

Yeni araştırmalar, evrenin sonsuza kadar genişlemeyeceğini ortaya koyuyor. Bilim insanları, evrenin yaklaşık 20 milyar yıl içinde çökeceğini öngörüyor. “Büyük Patlama”nın tersi olan “Büyük Çöküş” insanlığın geleceği için ne anlama geliyor?

Bu uygulamayı telefonunuzdan hemen silin: Binlerce kişinin verileri ifşa edildi

Binlerce kişinin telefonlarını gizlice izlediği iddia edilen Catwatchful adlı casus yazılımının, güvenlik açıkları nedeniyle kullanıcı ve mağdur verilerini ifşa ettiği belirlendi. Uygulamanın çocuk takip programı maskesi altında çalıştığı ancak …

UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonası, Sakarya’da gerçekleştirildi

UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonası, Sakarya’nın ev sahipliğinde 24 ülkeden 71 sporcunun katılımıyla gerçekleştirildi. İsveçli Edvin Lindh erkekler kategorisinde, Ukraynalı Mariia Sukhopalova ise kadınlar kategorisinde altın madalyanın sahibi oldu.

İrem Su Kocaoğlan Avrupa arenasına çıkacak

Modern Pentatlon Milli Takımı’na seçilen Malatyalı sporcu İrem Su Kocaoğlan, İspanya’nın Barselona kentinde düzenlenecek U-17 Avrupa Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil edecek.

Dünya tarihini değiştirecek icat! Herkesin hayal ettiği şey gerçek oldu

Avustralya’nın Sydney Üniversitesi’ndeki bilim insanları düşünceleri beyin dalgalarından okuyarak metne dönüştüren bir yapay zeka modeli tasarladı. Çalışmada, beyin aktivitelerini ölçen giyilebilir elektroensefalogram (EEG) başlığı kullanıldı. Yapay …