OPEC’in ham petrol üretimi nisanda günlük 62 bin varil azaldı

OPEC’in Nisan Ayı Ham Petrol Üretimi Düştü

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Nisan ayında günlük 62 bin varil azalarak 26 milyon 710 bin varile gerileyen ham petrol üretimini açıkladı.

OPEC’in yayınladığı aylık petrol piyasası raporuna göre, Suudi Arabistan’da üretim artarken Venezuela’da düşüş yaşandı.

En büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan’ın üretimi günlük 49 bin varil artarak 9 milyon 10 bin varile yükselirken, Venezuela’da günlük üretim 34 bin varil azalarak 888 bin varile geriledi. OPEC’in toplam ham petrol üretimi ise bir önceki aya göre günlük 62 bin varil azalarak 26 milyon 710 bin varile düştü.

Bu dönemde, OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun toplam ham petrol üretimi günlük 106 bin varil düşüşle 40 milyon 916 bin varile geriledi.

Küresel Talep Artış Tahmini Aşağı Yönlü Revize Edildi

OPEC, bu yıl için küresel petrol talebine yönelik artış tahminini aşağı yönlü revize etti. Buna göre, küresel petrol talebinin günlük yaklaşık 1 milyon 300 bin varil artarak 105 milyon varil olması bekleniyor. Bu tahmin, bir önceki raporda 105 milyon 50 bin varil olarak öngörülmüştü.

Geçen yıla kıyasla, talebin OECD dışı ülkelerde günlük yaklaşık 1 milyon 190 bin varil, OECD ülkelerinde ise yalnızca 100 bin varil artması bekleniyor.

Bu yıl, talebin günlük 59 milyon 240 bin varilini OECD dışı ülkelerin, günlük 45 milyon 760 bin varilini ise OECD ülkelerinin oluşturacağı tahmin ediliyor.

(AA)

Related Posts

ABD-Çin anlaşması piyasaları hareketlendirdi: Altın düştü petrol ve metaller yükseldi!

ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimi yumuşamaya başladı. İki ülkenin karşılıklı vergi indirimi kararı piyasaları hareketlendirdi. Enerji ve metal fiyatları yükselirken altın değer kaybetti.

Yaş çay bedeli belli oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı: 2025 yılı için yaş çay bedeli 25,44 TL olarak belirlenmiştir.

Dış ticarette ihracat ve ithalat endeksleri arttı

TÜİK’in yayımladığı Mart 2025 dış ticaret endekslerine göre, hem ihracat hem de ithalat miktar endekslerinde artış yaşandı. İhracat birim değeri yıllık bazda yüzde 1,8 artarken, dış ticaret haddi 87,7’ye yükseldi.

Akaryakıt tabelalarında son durum: İşte benzin, motorin ve LPG fiyatları

Akaryakıt tabelalarında son durum: İşte benzin, motorin ve LPG fiyatları

Ekonomi salon toplantılarıyla düzelmez

İktisatçı Prof. Dr. Işın Çelebi, Türkiye’yi şöyle özetledi: “Verimliliği cezalandıran bir yapı var. Döviz kazandırmak ve döviz kredisi kullanmak suç haline gelmiş. Enflasyon içinde durgunlukla karşı karşıyayız. Ekonomi adeta kayıt dışı için yönetiliyor.”

Bu hafta hangi yatırım araçları kazandırdı, hangileri kaybettirdi?

Bu hafta hangi yatırım araçları kazandırdı, hangileri kaybettirdi?