IAEA, Kültürel Mirası Nükleer Tekniklerle Koruma Çalışmalarına Devam Ediyor

IAEA’nın Nükleer Tekniklerle Kültürel Mirası Koruma Çalışmaları

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), kültürel mirasın korunmasında nükleer tekniklerin önemli bir rol oynadığını vurgulayarak desteklediğini açıkladı.

IAEA, dünya genelinde uzmanlara ve kurumlara nükleer tekniklerin kullanımı konusunda destek vererek kültürel mirasın doğal afetler, iklim değişikliği ve çevresel tehditlerden korunmasını sağlıyor. IAEA tarafından yürütülen çalışmalarla, radyasyon temelli teknolojiler ile kültürel miras eserlerinin korunması hedefleniyor. Fransa’daki Paris-Saclay Üniversitesi ve ARC-Nucleart ile Mısır Atom Enerjisi Kurumu gibi merkezlerde geliştirilen ileri teknolojiler sayesinde bu amaç gerçekleştiriliyor.

ARC-Nucleart Tesisinin Yönetim Başkanı Laurent Cortella, özellikle ahşap ve diğer organik malzemelerden yapılmış kültürel miras eserlerinin radyasyon teknikleriyle korunabileceğini belirtti. Gama ışınlarıyla yapılan dezenfeksiyon işlemlerinin biyolojik tehditlere karşı etkili olduğunu vurgulayan Cortella, radyoaktif kürlemeli reçinelerin kullanımının da eserlerin dayanıklılığını artırdığını gösterdi. Bunun en güzel örneklerinden biri, gama ışınlarıyla restore edilen 15. yüzyıla ait ahşap Aziz Barbara heykeli oldu.

IAEA’nın kültürel mirasın korunmasına yönelik olarak yürüttüğü ‘F22082’ kodlu Koordineli Araştırma Projesi, 20 ülkeden 21 kurumun katılımıyla gerçekleşiyor. Proje kapsamında bilgi paylaşımı, iş birlikleri ve yeni uygulamalar geliştirilerek kültürel mirasın korunması sağlanıyor. Son toplantı, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan bir arkeolojik alanı ve ENEA’nın gama ışınlama tesislerini ziyaret ederek Ekim 2024’te Roma’da gerçekleşti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Teknoloji

Related Posts

Binlerce yıllık DNA’nın sırrı çözüldü: Tarımın başlangıcından günümüze süren tehdit!

Yeni yapılan bir antik DNA çalışması, insan-hayvan etkileşimlerinin tarih boyunca sağlık yapımızı nasıl dönüştürdüğünü gözler önüne seriyor. Araştırma, bulaşıcı hastalıkların 6 bin 500 yıl önce tarımla birlikte yayıldığını ve bu etkilerin hala günümüzde hissedildiğini ortaya koyuyor.

Intergalactic’in PS 5 test süreci sızdırıldı

4Chan’da paylaşılan test bilgilerinde, oyun Ubisoft tarzı açık dünya değil, ama keşfedilebilir geniş alanlara sahip deniyor. Parkur ve planörle hareket özgürlüğü sağlanacak, hızlı seyahat noktaları da olacak. Dövüş sistemi God of War 2018 kalitesinde …

Bilim insanları evrenin ölüm tarihini açıkladı: ‘Büyük Çöküş’e hazır mısınız?

Yeni araştırmalar, evrenin sonsuza kadar genişlemeyeceğini ortaya koyuyor. Bilim insanları, evrenin yaklaşık 20 milyar yıl içinde çökeceğini öngörüyor. “Büyük Patlama”nın tersi olan “Büyük Çöküş” insanlığın geleceği için ne anlama geliyor?

Bu uygulamayı telefonunuzdan hemen silin: Binlerce kişinin verileri ifşa edildi

Binlerce kişinin telefonlarını gizlice izlediği iddia edilen Catwatchful adlı casus yazılımının, güvenlik açıkları nedeniyle kullanıcı ve mağdur verilerini ifşa ettiği belirlendi. Uygulamanın çocuk takip programı maskesi altında çalıştığı ancak …

UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonası, Sakarya’da gerçekleştirildi

UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonası, Sakarya’nın ev sahipliğinde 24 ülkeden 71 sporcunun katılımıyla gerçekleştirildi. İsveçli Edvin Lindh erkekler kategorisinde, Ukraynalı Mariia Sukhopalova ise kadınlar kategorisinde altın madalyanın sahibi oldu.

İrem Su Kocaoğlan Avrupa arenasına çıkacak

Modern Pentatlon Milli Takımı’na seçilen Malatyalı sporcu İrem Su Kocaoğlan, İspanya’nın Barselona kentinde düzenlenecek U-17 Avrupa Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil edecek.