‘mış gibi’ gülmek bile yetiyor…

Gülmenin Ruh Sağlığı Üzerindeki Olumlu Etkileri

Gülmenin ruh sağlığını olumlu etkilediğini belirten uzmanlar, sahte bir gülümsemenin bile beyni olumlu etkileyerek ruh halini iyileştirdiğini söylüyor.

Gülmenin sadece eğlenceli bir tepki olmadığını, aynı zamanda öğrenilebilen bir beceri olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog Sena Kalaz Güven, gülmenin bulaşıcı etkisinin arkasında ayna nöronlar ve empati mekanizmalarının bulunduğunu ifade etti. Güven, “Gülmek, stresle başa çıkmayı kolaylaştırır, ilişkileri güçlendirir ve içsel dengeyi destekler.” diyerek hayatın içinde mizaha yer açmanın önemini vurguladı.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Sena Kalaz Güven, gülmenin ruh sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinden bahsetti.

‘Gülmek bulaşıcıdır’ ifadesinin güçlü bir psikolojik ve nörobilimsel temeli olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog Sena Kalaz Güven, beynin ayna nöron sistemi sayesinde başkalarının duygularını ve davranışlarını algılayıp taklit etmeye yatkın olduğunu belirtti. Güven, gülmenin insanları birbirine yakınlaştıran ve grup içi sosyal bağları güçlendiren evrimsel bir işlev taşıdığını açıkladı.

Çocukların yetişkinlere kıyasla daha fazla güldüğünü ve yetişkinlikte bu doğal eğilimin kaybolmaya başladığını söyleyen Uzman Klinik Psikolog Sena Kalaz Güven, yetişkinlerin mizaha ve oyuna daha fazla yer vermesi gerektiğini vurguladı.

Sahte bir gülümsemenin bile beyinde mutlulukla ilişkili bölgeleri etkileyerek ruh halini olumlu yönde değiştirebildiğini belirten Güven, gülmenin ruhsal sağlık için önemli bir beceri olduğunu açıkladı.

Gülmek stresi azaltır, kaygıyı yumuşatır, duygusal yükleri hafifletir ve insan ilişkilerini sıcak ve samimi hale getirir. Gülmeyi bir beceri olarak gören Güven, gülmeyi hayatın içinde daha fazla yer açmanın önemine değindi.

Önerileri arasında komedi dizileri izlemek, mizah içeren etkinliklere katılmak ve güldüren içerikler takip etmek bulunan Güven, gülmeyi bir ruh sağlığı reçetesi olarak önerdi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Pişirmek, yiyeceklerdeki vitaminleri öldürüyor mu?

Pişirmek, yiyeceklerdeki vitaminleri öldürüyor mu?

Uzmanlar uyardı: Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Kene vakalarında artış: Uzmanlar uyardı

Yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı uzmanlar uyarıyor. Özellikle Tokat, Sivas, Çorum ve Erzurum’da görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ölümcül olabiliyor. Uzmanlar, korunmak için açık renkli, uzun kıyafetler giyilmesini ve kene görüldüğünde sağlık kuruluşuna başvurulmasını öneriyor.

LGS Öncesi Kaygı Uyarısı Geldi!

LGS heyacanı sürüyor. Uzmanlar LGS’ye girecek adaylara ve ailelerine kaygı uyarısında bulundu.  Kaygınızı kontrol edemiyorsanız, çocuğunuzla vakit geçirmeyin!

Araştırma: Egzersiz, kanserin tekrarlamasını önlemede ilaçlardan daha etkili olabilir

“Bu sonuçlar birçok ilaca göre çok daha etkili ve yan etkisiz bir alternatif sunduğunu gösteriyor. Egzersiz, kelimenin tam anlamıyla ilaçtan daha iyi”

Dr. Mehmet Fatih Baltacı Yaşamını Yitirdi

Dr. Mehmet Fatih Baltacı, katıldığı bir düğünde duvar çökmesi sonucu yaşamını yitirdi.