Yeni Türkiye’nin yargısı

Şunu baştan söyleyelim yargı erkinin etkin gücü savcılar oldu.

Eski Türkiye’de savcılar iddia makamıydı, iddialarını delillerle, tanıklarla desteklemek zorundaydılar… Hakimler kuvvetli suç şüphesi, delileri yok etme veya kaçma şüphesi varsa tutuklama kararı verirdi…

Yeni Türkiye’de buna ihtiyaç duyulmuyor. Savcı ne derse hakimler genellikle o yönde karar veriyor. Savcı hem iddia makamı hem de yargılayan makam oldu…

Artık hakimler savcılara itiraz edemiyor… Savcıların taleplerini (tutuklama, ev hapsi, adli kontrol, yurt dışı yasağı) sorgulama gereği dahi duymuyor. Savcıya delil veya tanık sormuyor. Daha da ötesi hangi yasaya göre tutuklanmasını istiyorsun dahi demiyorlar. (Örnek Ayşe Barım Meclis’ten geçmeyen etki ajanlığı yasasına göre de tutuklanması istendi. Olmayan yasayla)

İktidar öyle muğlak yasa maddeleri çıkartıyor ki savcılar istediği yöne çekebiliyor… Ne olduğu anlaşılmayan, belge ve bilgiye dayanmayan iddialarla ceza istiyorlar!

(Örnek, TÜSİD Başkanı Turan ve YİK Başkanı Aras’a yurt dışı yasağı konulması talebi)

TÜSİAD’ın üst düzey iki yetkilisi ne yapmış?

İçeriğini bilmediği konuda beyanda bulunmuşlar… Suçlama bu… Peki hangi konunun içeriğini bilmeden konuşmuşlar? Şimdilik bilmiyoruz. Savcı biliyor mu? Hakim biliyor mu? Hakim sorma gereği duymuş mu?

Bilmem…

Başka

Türkiye’nin iç ve dış güvenliğiyle ilgili gerçeğe aykırı bilgiler yaymışlar… Turan ve Aras ne dediler ki Türkiye’nin iç ve dış güvenliğini zedelediler? Hem sanayici hem işveren hem çalışan mutsuz demeleri mi güvenliği zedeledi yoksa otel yangınında 78 kişinin ölmesi faciadır demeleri mi?

Başka

Savcı basından öğrendikleri bilgilerle dezenformasyon içerikli ifadeler kullanmakla da suçlamış… Basında çıkan hangi bilgiymiş? Hakim belli ki bunu da merak etmemiş!

Kısaca bu üç madde… İçeriğini bilmediğin konuda konuşmak, Türkiye’nin iç ve dış güvenliği veya yararları aleyhine konuşmak, dezenformasyon içerikli ifadelerle konuşmak…

Kısaca konuşmak…

İktidarın hoşuna gitmediği şekilde konuşursan Her an her şey olabilir!

Erdoğan partisinin grup toplantısında ne dedi? Konuşan Türkiye’nin mimarı olduklarını söyledi…

Yeni Türkiye yargısında bir uygulama daha başladı. Eski Türkiye’de soruşturma açan savcılar kişileri ifade vermeye davet ederdi. O kişiler de savcıya gider sorulara yanıt verirdi…

Yeni Türkiye’de durum değişti. Savcı eve polis ekibi yolluyor, iki polis koluna girerek ve medyaya fotoğraf vererek ifade vermeye getiriyor…

Gözaltı kararı var mı?

Yok…

Yakalama kararı var mı?

O da yok…

Savcı böyle istedi deniliyor geçiliyor. Yeni Türkiye’de düzen bu…

Related Posts

Sigorta şirketi kendi evini sigortalamamış

Avrupa’nın önde gelen şirketlerinden Generali, Milano’daki gökdelen genel merkezinde yaşanan ilginç ve ironik bir kazayla gündemde.

CHP’nin hafta sonu durağı belli oldu!

Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla her hafta sonu düzenlenen ‘Millet İradesine Sahip Çıkıyor’ mitinglerinin yeni adresi belli oldu. CHP hafta sonu Amasya’da miting yapacak

İstanbul depremini bilen Şener Üşümezsoy’dan Bursa depremi açıklaması

Bursa’nın Gemlik ilçesinde meydana gelen 4.3’lük depremin ardından özellikle İstanbulluların korkulu rüyası deprem yeniden gündeme oturdu. İstanbul depremini tahmin eden ve yaptığı yorumlarla dikkat çeken Deprem Bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy konu hakkında dikkat çeken bir tahmin daha yaptı. Üşümezsoy, “Fayın olduğu yer Gemlik’in içinde değil. 16 tane 6,5’lik deprem 1 tane 7,5’lik deprem yapar.” dedi

Ne Roma ne Paris: Avrupa’nın parlayan ama hala keşfedilmemiş şehri

Avrupa’da turist yoğunluğundan uzak, ekonomik ve güvenli bir destinasyon arayanlar için Slovenya’nın başkenti Ljubljana öne çıkıyor. Seyahat uzmanlarına göre şehir, temizliği, mimarisi ve doğayla iç içe yapısıyla kıtanın en az değer verilen rotalarından biri…

Jüri, ABD’li rapçi Sean “Diddy” Combs davasında kısmi karara vardı

Jüri, ABD’li rapçi Sean “Diddy” Combs davasında kısmi karara vardı

Muğla’da odalar ve borsalar zeytin yasası için ayakta

Muğla Ticaret Borsası (MTB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Marmaris Ticaret Odası (MTO) ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) ortak açıklama yaparak, zeytinlik alanlarda sanayi, madencilik ve enerji projelerine izin verilmesini içeren, kamuoyunda ‘Zeytin Yasası’ olarak bilinen torba yasanın stratejik öneme sahip tarımsal üretim alanlarına zarar vereceği endişesini dile getirdi.