Pasaport hem pahalandı hem de sayfası azaldı! Ekrem Açıkel tepki gösterdi

Ekonomide Skimpflasyon ve Shrinkflasyon Terimleriyle Ne Anlatılmıştı?

Son zamanlarda pasaport ücretlerindeki artışlar, halk arasında rahatsızlık yaratmıştı. Ancak ortaya çıkan bilgilere göre, yeni pasaportlar hem sayfa sayısı hem de kaliteleri açısından azalış gösterdi.

Halk TV Hafta Sonu Ana Haber programında deneyimli gazeteci Ekrem Açıkel, ekonomideki gelişmeler hakkında konuştu.

Açıkel, ekonomide önemli bir yere sahip olan fiyat-kalite dengesiyle ilgili “Skimpflasyon” ve “Shrinkflasyon” terimlerini açıkladı. Skimpflasyon, aynı fiyata kar marjını korumak için ürün veya hizmet kalitesinin düşürülerek satılmasını ifade eder. Örneğin, aynı fiyata satın aldığınız bir çikolatanın kalitesi azaltılabilir. Shrinkflasyon ise fiyatın aynı kalmasına rağmen ürünün boyutu, ağırlığı veya hacminin azaltılarak kar marjının korunmasıdır. Yani aynı fiyata aynı boyutta ürün alabilirsiniz ancak içeriği azalmış olabilir.

Pasaportlardaki fiyat artışı ve sayfa sayısındaki azalma hakkında konuşan Açıkel, “Önceden 60 sayfa olan pasaportlar şimdi 38 sayfaya düşürüldü. Bu yeni pasaportlar yüzde 58 oranında azalmış demek. Devletin açıkça shrinkflasyon politikası uyguladığını söyleyebiliriz. Ücretler artmış, sayfa sayısı azaltılmış. 10 yıllık pasaport ücreti 7.830 liradan 11.275 liraya yükselmiş durumda. Bu da yüzde 44’lük bir artışa denk geliyor ve dünyanın en pahalı pasaportlarından biri oluyor. Skimpflasyon da uygulanmış olabilir. Ancak zorunlu bir belge olan pasaportu boykot etmek ne kadar mümkün?” şeklinde konuştu.

Açıkel, detaylarıyla aktardığı konuşmasında “Enflasyon süreçlerinde ahlaki değerlerin erozyona uğrama riski yüksektir. Ürünlerdeki etken maddeler azaltılabilir, fiyatlar korunabilir. Ancak devletin bu tür uygulamaları kabul edilebilir mi?” şeklinde bir tepki gösterdi.

Related Posts

Sigorta şirketi kendi evini sigortalamamış

Avrupa’nın önde gelen şirketlerinden Generali, Milano’daki gökdelen genel merkezinde yaşanan ilginç ve ironik bir kazayla gündemde.

CHP’nin hafta sonu durağı belli oldu!

Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla her hafta sonu düzenlenen ‘Millet İradesine Sahip Çıkıyor’ mitinglerinin yeni adresi belli oldu. CHP hafta sonu Amasya’da miting yapacak

İstanbul depremini bilen Şener Üşümezsoy’dan Bursa depremi açıklaması

Bursa’nın Gemlik ilçesinde meydana gelen 4.3’lük depremin ardından özellikle İstanbulluların korkulu rüyası deprem yeniden gündeme oturdu. İstanbul depremini tahmin eden ve yaptığı yorumlarla dikkat çeken Deprem Bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy konu hakkında dikkat çeken bir tahmin daha yaptı. Üşümezsoy, “Fayın olduğu yer Gemlik’in içinde değil. 16 tane 6,5’lik deprem 1 tane 7,5’lik deprem yapar.” dedi

Ne Roma ne Paris: Avrupa’nın parlayan ama hala keşfedilmemiş şehri

Avrupa’da turist yoğunluğundan uzak, ekonomik ve güvenli bir destinasyon arayanlar için Slovenya’nın başkenti Ljubljana öne çıkıyor. Seyahat uzmanlarına göre şehir, temizliği, mimarisi ve doğayla iç içe yapısıyla kıtanın en az değer verilen rotalarından biri…

Jüri, ABD’li rapçi Sean “Diddy” Combs davasında kısmi karara vardı

Jüri, ABD’li rapçi Sean “Diddy” Combs davasında kısmi karara vardı

Muğla’da odalar ve borsalar zeytin yasası için ayakta

Muğla Ticaret Borsası (MTB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Marmaris Ticaret Odası (MTO) ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) ortak açıklama yaparak, zeytinlik alanlarda sanayi, madencilik ve enerji projelerine izin verilmesini içeren, kamuoyunda ‘Zeytin Yasası’ olarak bilinen torba yasanın stratejik öneme sahip tarımsal üretim alanlarına zarar vereceği endişesini dile getirdi.