Yorgunluğunuzun sebebi alarm erteleme olabilir!

Alarm Erteleme Alışkanlığı Uykunuzu Bölüyor!

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Uyku Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Sinem İliaz, uyku kalitesini etkileyen bir alışkanlık hakkında uyarılarda bulundu. Sabahları alarmı erteleyenlerin, uyku evreleri arasındaki geçişi bölerek uyku kalitesini olumsuz etkilediğini belirtti.

Prof. Dr. Sinem İliaz, hastaneden yapılan açıklamada, alarm ertelemeyi alışkanlık haline getiren kişilerde uyku evreleri arasındaki geçişin olumsuz etkilendiğini ifade etti. Sabahları “5 dakika daha” diyerek alarmı erteleyenlerde, uyku evrelerinin etkilendiğine dair araştırmalar yapıldığını vurguladı.

İliaz, alarm erteleme alışkanlığının uyku evreleri arasındaki geçişi etkileyerek hafızayı, ruh halini ve öğrenme yetisini bozabileceğini belirtti. Alarm ertelemenin uyku döngüsünü bozduğunu ve kişiyi yorgun hissettirebileceğini açıkladı.

ABD merkezli Mass General Brigham Sağlık Sistemi’ne bağlı Brigham and Women’s Hastanesi’nde yürütülen bir çalışmaya atıfta bulunan İliaz, bu çalışmanın sonuçlarına göre alarm erteleme alışkanlığının uyku sürecine zarar verebilecek önemli bir davranış olduğunu vurguladı. Çalışmaya göre, uyku seanslarının yüzde 56’sının ertelemeyle sonlandığı ve kullanıcıların sabahları ortalama 11 dakikayı alarm erteleyerek geçirdiği belirtildi.

Prof. Dr. İliaz, alarmı ertelemenin zihinsel performansı ve dikkati olumsuz etkilediğini ve derin uyku evresini bozduğunu ifade etti. Düzenli uyku alışkanlığının sağlıklı bir yaşam için önemli olduğunu vurgulayan İliaz, sabahları alarmı tek seferde kapatmanın biyolojik ritim açısından önemli olduğunu belirtti.

Alarm ertelemenin depresyon, anksiyete, diyabet ve kalp-damar hastalıklarıyla ilişkili olabileceğini aktaran İliaz, alarmı sıkça erteleyenlerin uyku düzeninin bozuk olduğunu ve bunun kronik sağlık sorunlarıyla ilişkili olabileceğini ifade etti.

İliaz, düzenli uyku alışkanlığının önemini vurgulayarak, gece aynı saatte yatıp sabahları alarmı tek seferde kapatmanın uyku ritmi açısından kritik bir rol oynadığını belirtti.

5 saatten az uyuyan bireylerin alarmı daha az ertelediğini kaydeden İliaz, bu durumun zaman baskısı altındaki kişilerin uykuyu daha verimli kullanma çabasından kaynaklı olabileceğini ifade etti.

(AA)

Related Posts

Kene vakalarında artış: Uzmanlar uyardı

Yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı uzmanlar uyarıyor. Özellikle Tokat, Sivas, Çorum ve Erzurum’da görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ölümcül olabiliyor. Uzmanlar, korunmak için açık renkli, uzun kıyafetler giyilmesini ve kene görüldüğünde sağlık kuruluşuna başvurulmasını öneriyor.

LGS Öncesi Kaygı Uyarısı Geldi!

LGS heyacanı sürüyor. Uzmanlar LGS’ye girecek adaylara ve ailelerine kaygı uyarısında bulundu.  Kaygınızı kontrol edemiyorsanız, çocuğunuzla vakit geçirmeyin!

Araştırma: Egzersiz, kanserin tekrarlamasını önlemede ilaçlardan daha etkili olabilir

“Bu sonuçlar birçok ilaca göre çok daha etkili ve yan etkisiz bir alternatif sunduğunu gösteriyor. Egzersiz, kelimenin tam anlamıyla ilaçtan daha iyi”

Dr. Mehmet Fatih Baltacı Yaşamını Yitirdi

Dr. Mehmet Fatih Baltacı, katıldığı bir düğünde duvar çökmesi sonucu yaşamını yitirdi. 

‘Yüksek proteinli’ gıdalar gerçekten faydalı mı?

‘Yüksek proteinli’ gıdalar gerçekten faydalı mı?

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.