Sermaye kesiminde rahatsızlık büyüyor: “Sanayi kan kaybediyor”

Türkiye Ekonomisinde Son Durum: Mehmet Şimşek Ekonomi Yönetimine Getirildi

Türkiye ekonomisi uzun bir süredir ciddi bir krizle karşı karşıya. Ekonomideki olumsuz gidişat artık görmezden gelinemeyecek kadar açık hale geldi ve iktidarın kendi tabanından da rahatsızlıklar artmaya başladı. Bu durum üzerine AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski bakan Mehmet Şimşek’i ekonomi yönetimine geri getirdi.

Şimşek, 2023’ün başında tekrar koltuğuna oturduğunda, siyasi gerilimin doğrudan ekonomik göstergelere etkisini azaltmak için yoğun bir çaba sarf etti. Parasal politikaları yöneten Şimşek, siyasi gerilimi azaltmak amacıyla, 19 Mart’tan sonra daha sıkı tedbirler almaya başladı. Vergi politikalarını sertleştireceğini belirten Şimşek, bu tutumuyla dikkat çekmişti. Ancak Türkiye Borsalar Birliği Başkanı ve Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Rifat Hisarcıkoğlu, vergilere karşı tepkisini dile getirmişti.

İş dünyası son iki yıldır, fiyat rekabeti avantajının azaldığı ve karlılığın düştüğü konusunda şikayetlerini dile getiriyordu. İktidardan gelen tepkiler arasında dikkat çekici bir şekilde Hisarcıkoğlu gibi iktidara yakın bir ismin de bu endişelere katıldığı görülüyor.

Ekonomideki kötü tabloya ilişkin eleştirilerden biri de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’den geldi. Gültepe, sanayi ihracatındaki olumsuz gidişatı net verilerle açıkladı. Türkiye’nin giderek pahalı bir ülke haline geldiğini söyleyen Gültepe, maliyet ve enflasyon artışının firmaları zorladığını ifade etti.

Gültepe’nin açıklamaları şu şekilde devam etti: “Türkiye pahalı hale geldi. Firmalar, maliyet ve enflasyon artışını fiyatlandırma konusunda çok zorlanıyor. Sektörler küçülüyor. İlk kez ihracat yapan firma sayımız 1800’leri görmüştü. Nisan ayında 980’e düştü. Bu şekilde giderse belki bir sene sonra 800, 700 rakamına kadar düşecek. İhracat artık firmaları heveslendirmiyor. Firmalar oyuna giremiyor. Bunun sebebi de küçülerek mevcudu korumaya çalışmaları. İhracatı yeniden heveslendirmek lazım. Yapılması gereken tek şey ihracata sarılmak.”

Gültepe’nin vurguladığı nokta şuydu: “Bu ülkede yüzde 70-80 enflasyon varken de çalıştık. Enflasyon şimdi yüzde 40 seviyelerinde kilitlendi. Ancak sanayi kan kaybediyor.” İhracattaki olumsuz tablo, Gültepe’nin açıklamalarıyla daha da netleşiyor: “4-5 sektörün güçlü artış sağlaması nisan ayındaki büyümeye etki etti. Artış sağladık ama önceki yılın nisan ayına göre iki gün de fazla çalıştık.”

Gültepe, Türkiye’de fiyat artışlarının müşteri kaybına neden olduğunu belirtirken, Türkiye’nin pahalı bir ülke olduğunu ve bu durumun üretimi olumsuz etkilediğini dile getirdi. Hazır giyim sektörü örneğinde olduğu gibi, sektörlerin küçüldüğünü ve bazılarının kapandığını gözlemlediklerini paylaştı.

Related Posts

15 ülkeye tonlarca kıyafet satan Türk markası iflasın eşiğinde

Kahramanmaraş’tan 15 ülkeye ihracat yapan Türk tekstil markası darboğaza girerek konkordato talebinde bulundu.

Dünyanın en pahalı evini bir Türk satın aldı: 130 milyon dolar verdi

2025 yılı itibarıyla Türklerin yurt dışından aldığı gayrimenkul sayısı, ilk kez yabancıların Türkiye’deki alımlarını geçti. Üstelik dünyanın en pahalı dairesi, 130 milyon dolara bir Türk milyarder tarafından satın alındı.

Akaryakıt fiyatlarına bir zam daha geliyor: Benzine 1.51 TL, motorine 3.30 TL zam bekleniyor

İsrail-İran geriliminin tırmanmasıyla Brent petrolün varil fiyatı 79 dolara yaklaşırken, bu artış akaryakıt zamlarını da beraberinde getirdi. Enerji piyasalarındaki hareketlilik nedeniyle 21 Haziran Cumartesi’nden itibaren benzine litre başına 1.51 TL, motorine ise 3.30 TL zam yapılması bekleniyor.

Trump’tan faiz kararı sonrası Powell’a sert sözler

Fed Başkanı Jerome Powell’ı hedefine alan ve her seferinde Powell’a yüklenen Trump, faizin sabit kalması sonrası yine hakaret etti. Trump, sosyal medya hesabından “Powell en kötüsü, Amerika’ya milyarlarca dolara mal olan gerçek bir aptal” dedi. DAHA …

Köylüler zeytinlik için Ankara’ya gidiyor

Muğladan’dan çıkan grup, zeytinlikleri maden şirketlerine açan yasa teklifine karşı TBMM’ye yürüyüş başlattı. Limak’a özel yasa çıkarılacağı belirtildi. İkizköy Çevre Komitesi Sözcüsü Esra Işık “Sesimizi duyuracağız. Milletvekillerine ‘bu yasayı geçirmeyin’ diyeceğiz. Toprağımızı savunacağız” dedi.

Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı’nın büyüklüğü 500 milyar liraya çıkarıldı

Bakan Kacır, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı’nın büyüklüğünü 500 milyar liraya yükselttiklerini belirterek, ileri teknoloji ve savunma sanayisi gibi stratejik sektörlerde yapılacak yatırımları daha güçlü destekleyeceklerini bildirdi.